De podcast
In deze leukste, medische podcast van Nederland gaan wij, drie coassistenten, gewapend met een kop koffie, voor jou op pad om interviews af te nemen met de leukste, interessanste en meest inspirerende artsen van Nederland. Wij interviewen de medisch deskundige in de breedste zin van het woord. Variërend van neurochirurg tot revalidatiearts, gynaecoloog tot psychiater, maar ook onderzoekers, ondernemers en de verdwaalde innovatieveling schuiven aan in de studio om te praten over hun vak- of expertisegebied. Zo hopen wij op een informele manier in ongeveer 45 minuten de afstand tussen student en arts te verkleinen en een kijkje te geven in het leven van de arts en zijn/haar vakgebied.

Doel
Op iedere verjaardag wordt het je als geneeskundestudent minstens één keer gevraagd: “Wat voor soort dokter wil jij worden?”. Om ons heen zien en voelen wij dat veel studenten, waaronder wij zelf, nog onzeker zijn over hun carrièrekeuze en mogelijkheden binnen de geneeskunde en welk pad zij moeten bewandelen om daar te komen. Tijdens de colleges wordt er bijna nooit verteld over het beroep zelf en tijdens de coschappen zijn co-assistenten vaak terughoudend om persoonlijke vragen te stellen aan de specialist door onder andere de hiërarchie in het ziekenhuis. Om deze redenen is het voor geneeskundestudenten lastig om een volledig beeld te krijgen van een specialisme. Hier willen wij bij KoffieCo verandering in brengen.

Bovendien hopen wij naast geneeskundestudenten, ook artsen en medisch geïnteresseerde Nederlanders te inspireren door het delen van deze interviews. Dit zodat ook zij geholpen zijn in het vinden van hun eigen, hoogstpersoonlijke weg door de jungle van de medische wereld.

Waarom podcast?
Een podcast is toegankelijk voor iedereen, op ieder moment dat het hen uitkomt, zonder op een scherm te hoeven kijken. Op de fiets naar de Uithof, tijdens het opruimen van je kamer of gewoon elke ochtend bij het ontbijt. Daarnaast zijn podcasts tegenwoordig razend populair en een dynamisch medium om informatie en ervaring te delen!

De afleveringen
In onze afleveringen gaan wij op zoek naar de meest bevlogen specialisten in zo veel mogelijk vakgebieden en praten wij met hun, om in 40 tot 45 minuten een goed beeld te schetsen van wat hun specialisme inhoudt.

De specials
In de specials worden vakoverstijgende onderwerpen bespreekbaar gemaakt om op deze manier coassistenten, artsen en de medisch geïnteresseerde Nederlander een zo breed mogelijk idee te geven van wat er zich op dit moment afspeelt in de medische wereld.

De rubrieken
In onze podcast hebben wij een paar vaste rubrieken die in vele afleveringen een plekje hebben veroverd. Dit om onze, toch wel serieuze podcast, net wat meer jeu te geven, onverwachte onderwerpen te belichten en onze gasten nóg beter te leren kennen.

De co-telefoon
Het hele interview lang hebben wij de kans om al onze vragen af te vuren op de arts, maar in deze rubriek zijn onze luisteraars aan het woord. Als de co-telefoon afgaat, stellen wij een vraag ingestuurd door één hen. En net als de telefoon in de broekzak van de coassistent of A(N)IOS, gaat deze nooit op een goed moment en moet de telefoon altijd worden opgenomen. Schroom niet en stuur ons een originele vraag en wellicht stellen wij deze vraag voor jou in één van onze afleveringen.

De specialisten pitch
In het ziekenhuis maken de specialisten ons af en toe nerveus met hun moeilijke vragen, maar in deze rubriek zijn de rollen omgedraaid. De artsen krijgen de kans om hun specialisme zo goed mogelijk te verkopen, zodat zij al onze luisteraars overtuigen dat hun vak, echt het mooiste, spannendste en/of interessantste vak binnen de geneeskunde is. Met de timer op 30 seconden, wordt hun het vuur even aan de schenen gelegd en worden ook de meest ervaren specialisten toch een klein beetje zenuwachtig, van ons.

Dokters Dilemma
Om onze gasten nog beter te leren kennen, moeten zij in deze rubriek kiezen tussen twee keuzemogelijkheden. En weer maken wij het ze niet makkelijk af, want het moet ook nog eens zo snel mogelijk. Waarom? Omdat onze gasten dan lekker intuïtief antwoord geven en we zo nog dichterbij de persoon achter de arts komen. Bovendien is in deze rubriek ruimte voor brutaliteit, want je durft toch eigenlijk nooit aan een specialist te vragen of diegene liever op tafel dans of onder de douche zingt?

Wat als…
Deze nieuwste rubriek hebben wij in het leven geroepen als excuus om nog meer diepgaande vragen te kunnen stellen. Wat als… de specialist doen als de loterij morgen 1 miljoen euro in zijn/haar schoot zou werpen? En, wat als… reïncarnatie bestond? De vragen die wij stellen zijn vaak open en kunnen door iedereen weer anders worden geïnterpreteerd. Dat maakt dat er ook een stukje persoonlijkheid wordt onthult in deze magische rubriek.

30 seconds
Deze rubriek komt niet vaak voorbij, maar af en toe moet er ook gewoon een lekker competitief spelletje worden gespeeld met onze gasten. Eens kijken hoe zij nou daadwerkelijk presteren onder druk. Voor diegenen die het concept niet kennen: in 30 seconds krijgt onze gast, je raad het al, 30 seconden om zoveel mogelijk begrippen aan ons duidelijk te maken, door deze te omschrijven, zonder ze te noemen. Jullie luisteraars, en wij, moeten ze zo snel mogelijk raden. Dit kan natuurlijk alleen maar als onze gast zijn stinkende best doet, en omdat ook dat meestal omgekeerd is, is dat voor ons gewoon genieten.