#24 Special: Arts in actie – Dr. Wanda de Kanter

maart 20, 2020 Door panomabv

Dr. Wanda de Kanter is een longarts in actie. In haar anti-rookpleidooi verwijt zij de roker niets. Zij legt de verantwoordelijkheid bij de tabaksgiganten die opzettelijk en doelmatig hun pijlen op de jonge generaties richten: de zogenoemde replacement smokers. Deze kwetsbare groep dient het financiële gat op te vullen dat ontstaat door het overlijden van trouwe tabaksgebruikers. Tegen de gewetenloze tabaksindustrie zou De Kanter willen zeggen: “Waar zijn jullie in godsnaam mee bezig. Dit is een massaslachting.” Wij kunnen niet anders dan het met haar eens zijn. Wat voor arts jij ook bent of wordt, één ding is zeker: die verslavende sigaret is een terugkerend onderwerp in de spreekkamer. Als longarts in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis ziet zij dagelijks de gevolgen: hartverscheurende diagnoses, uitzichtloze prognoses en gebroken families. Roken is mede verantwoordelijk voor maar liefst zestien kankersoorten en jaarlijks 20.000 sterfgevallen in Nederland. De cijfers zijn keihard en haar boodschap is helder. Benieuwd? Luister dan nu naar aflevering #24 van KoffieCo de Podcast.